Παιδεία και Μνημόνιο

Εμφανίσεις: 1306

Οι νέες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην ελληνική κοινωνία και ευρύτερα στην χώρα μας, μετά την υπογραφή του μνημονίου, προκαλούν δραστικές επιδράσεις και στον χώρο της εκπαίδευσης και κυρίως στα Πανεπιστήμια.

 Η μειωμένη και σχεδόν παντελής έλλειψη της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων, η μη ορθή εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα, οι παλινδρομήσεις της κυβέρνησης στα θέματα της εκπαίδευσης, καθώς επίσης και χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, ο ανταγωνισμός σε διεθνές επίπεδο, η εξειδίκευση, η ανάγκη εξωστρέφειας της Ελληνικής Ανώτατης Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, η ανάγκη συμμετοχής και συνεργασίας των ελληνικών πανεπιστημίων με ιδρύματα του εξωτερικού σε ερευνητικά προγράμματα, οδηγούν αναμφισβήτητα στο συμπέρασμα, ότι το ακαδημαϊκό-πανεπιστημιακό σύστημα έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα και χρειάζονται γενναίες θεσμικές και ριζικές αλλαγές νοοτροπίας τόσο μέσα στα ίδια τα πανεπιστήμια όσο και μέσα στην ίδια την κοινωνία.

Περισσοτερα

Για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια δεν αρκεί να βγάλουμε την φουστανέλα και να φορέσουμε τα φράγκικα

Εμφανίσεις: 1336

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθούμε την πορεία του διαλόγου για την παιδεία, που ξεκίνησε πριν ένα μήνα στους Δελφούς. Μέχρι στιγμής βρισκόμαστε στο σημείο που το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώνει τις θέσεις και προτάσεις του για τα πανεπιστήμια. Την προηγούμενη εβδομάδα οι θέσεις αυτές παρουσιάστηκαν στην Σύνοδο Πρυτάνεων που έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο σε κλειστή συνεδρίαση. Την ίδια στιγμή έξω από την Σύνοδο φοιτητές διαδήλωναν ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία και συλλήψεις διαδηλωτών. Να σημειωθεί ότι οι Πρυτανικές αρχές του Μετσόβιου Πολυτεχνείου δεν μετείχαν καν στην συνεδρίαση. Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί την στάση που θα κρατήσει η πανεπιστημιακή κοινότητα του Πολυτεχνείου ενόψει των προτεινόμενων αλλαγών.

Περισσοτερα

Η σχολική βία αποτελεί οδυνηρή πραγματικότητα στη χώρα μας

Εμφανίσεις: 1355

Η «βία στα σχολεία» είναι ένα μεγάλο, σύγχρονο κοινωνικό ζήτημα που έχει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις και το οποίο επηρεάζει την καθημερινή ζωή τόσο της ίδιας της οικογένειας, του ευρύτερου σχολικού περιβάλλοντος, όσο και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Σήμερα, όπως έχουν διαμορφωθεί οι νέες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες, που έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο ζωής και την συμπεριφορά των ενηλίκων και των μελών της ελληνικής οικογένειας, η βία καθίσταται σε πρώτη «μαθήτρια» στα σχολεία. Περίπου 4 στους 10 μαθητές του Δημοτικού και το 11% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου έχουν υποστεί κάποια μορφή βίας, σύμφωνα με έρευνες του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών. Επίσης 1 στα 5 παιδιά του Δημοτικού έχει προσεγγιστεί με σκοπό την σεξουαλική ενόχληση είτε από εκπαιδευτικούς ή άλλο προσωπικό, ενώ το ποσοστό αυτό σε Γυμνάσιο και Λύκειο πέφτει στο 3%.

Περισσοτερα

Και η παιδεία στο βωμό της επικοινωνιακής πολιτικής;

Εμφανίσεις: 1288

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες, και στις σύγχρονες υποδομές. Η τάξη του μέλλοντος την οποία βλέπουμε σήμερα για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα περιέχει όλες τις απαραίτητες υποδομές για εφαρμογή εξατομικευμένης εκπαίδευσης, χρησιμοποιώντας τις πιο σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις. Το χαρακτηριστικότερο στοιχείο είναι η χρήση του διαδραστικού πίνακα, ο οποίος προσφέρει απεριόριστες οπτικοακουστικές δυνατότητες και ενθαρρύνει τη συμμετοχή στο μάθημα. Οι μαθητές θα έχουν στη διάθεσή τους ένα ηλεκτρονικό τετράδιο που εμπεριέχει το εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα πολλαπλασιάζεται και θα ανανεώνεται με τη χρήση των πολυμέσων.

Περισσοτερα